我的中心
 
搜索

尚築...搶呀!二百幾萬買新樓上車呀!【第一桶金。新樓我又睇】 ...

已有 1162 次閱讀 2015-5-28 23:47 |個人分類:理財|關鍵詞:color 旺角


旺角道行人天橋大排長龍...搶呀!搶呀!
「二百幾萬上車」、「首期廿幾萬上車」...大批代理在旺角道行人天橋附近搏殺!元朗洪水橋「尚築」開盤,分層單位全部開放式設計,由於呎數細,銀碼細,即使呎價比附近的屋苑貴三、四成,仍然大排長龍。筆者有相熟代理引路,唔使排隊,自然唔買都睇吓,哈哈!
筆者唔熟洪水橋,特別鳴謝洪水橋鍾屋邨居民...Moola Pub 堅表哥、雪兒,响小弟睇緊示範單位期間,親身行去影相,直擊報導!


Picture


間格

「尚築」分層單位幾乎全部是開放式設計,首 批單位實用面積由 232 呎到 254 呎,食正東京和式公寓潮流!一座、樓高 4 層、每層 30 多伙,合共 133 個開放式單位及 1 個一房單位。相比很多市區 200 多呎的開放式單位,筆者覺得空間感不俗,足夠放一張雙人床、一張兩座位梳化、一個多勁能組合櫃及開放式廚房,洗手間及浴室亦不算太窄,細看之下,可能是因 為只有一個露台,沒有工作平台。

Picture

Picture

Picture

Picture

價錢
所 謂折實 240 萬內入場,只有 2 個,絕大部份單位介乎於 280 萬至 320 萬之間,折實均價約 11,800 元,看看旁邊的屋苑如「丹桂軒」及「菁雅居」,再看看洪水橋新樓如「泉薈」及「尚城」,近期成交呎價很多只是 7,000 至 8,000 元,「尚築」呎價比它們高五、六成!

Picture

Picture

位置
位於元朗洪水橋輕鐵站與鍾屋邨輕鐵站之間,交通還算可以,最少有鐵路直達,毋須轉駁小巴、邨巴。由於洪水橋是未來重點發展區,據政府初步發展大綱,
將來會有住宅單位約 60,000 個,人口約 218,000,就業人口約 100,000,到時並會有西鐵洪水橋站,直達市區。幾時?如果沒有延誤,大約是 10 年後的事。

Picture

Picture

Picture

生活配套
住得洪水橋,多少都是希望遠離繁嚚、崇尚大自然,不能用市區的準則評價,筆者有朋友住在附近的鍾屋邨,間中會去 BBQ,記得洪水橋站附近有一個小商圈,基本的衣食住行都齊備,附近的村屋或會有些小士多,想逛商場就要搭輕鐵去到天水圍、屯門了。


會所、規劃
雖然伙數不多,從樓書、模型及代理的描述中得知,會所的設施齊備,健身室、泳池、宴會廳等都有。筆者今次發現的最大亮點是,整個項目只有一幢分層單位,其餘大部份地方,將會是數十座
高級別墅,據代理說 2,000 多呎起,即使以現時的呎價計算,都要 2,000 萬以上,業主隨時是億萬富豪,「尚築」住戶將會與億萬富豪為鄰,共用會所

Picture

Picture

Picture

總結(正方代表-廿幾步歲無奈上車族)
今時今日二百幾萬買得乜?
深水埗買間接近 40 年、200 幾呎的單幢樓都要呢啲價啦,如果俾你揀係上車族,你情願方便啲住深水埗單幢,定情願每日搭多個幾鐘頭車住「尚築」丫?最少返屋企都開心啲,啲朋友嚟到有得威吓先啦!


總結(反方代表-鍾屋邨朋友,Moola Pub 堅表哥)
洪水橋萬幾蚊呎?唔係化?!
嗰度好荒蕪架,大馬路行過去,沿途無瓦遮頭,曬到頭暈,隔離左右都 300 幾萬有兩房啦,講真...搬到咁遠都係想住大啲,好似我哋呢啲就係貪村屋夠大先搬入嚟,二百幾呎不如住市區劏房啦!
P.S. 影相期間雪兒仲跌爛咗部相機,慘!
大家記得去嘉芙中心 13/F Moola Pub 飲番杯支持吓!


★ 1% 廣告時間 - 地產投資實戰。免費講座!★
講者:商鋪天后 Laura
題目:二手斷破頂,新盤平過二手,有乜買賣策略?
   商鋪調整,連鎖店紛紛執平貨搶位,尋寶機會?
   幾百萬鋪位重現,一線區鋪位租金急跌,機會重臨?
   地鋪、樓上鋪、商場鋪...點揀?如何避免中招?
   民生區鋪位租價齊升,我們鋪位三年升逾倍,點做?
日期:29/5(五)

地點:佐敦
留位:65330710-Cola、60980107-Icy(歡迎 Whatsapp)

About ME...
Facebook 群組:投資兵團投資兵團遊樂團

第一桶金 Facebook:
www.facebook.com/anthony.wealth
第一桶金 Blog:http://anthony_chung_is.mysinablog.com

NEW!第一桶金信箱
如有關於物業的問題,歡迎到我的 Facebook,PM 給我!
1) 如果我識答,2) 如果不涉及太多課程內容,將盡量回覆


免責聲明:本文純粹筆者個人意見,沒有促銷物業意圖。本人盡力確保資料正確,但不保證完全無誤,讀者須親身求證,參閱相關資料及售樓說明書,若有任何損失本人概不負責。



我試過

我見過

我聽過

我買過

我用過

Like

評論 (0 個評論)

facelist 私人留言

你需要登入後才可以評論 登入 | 註冊