我的中心
 
搜索

【第一桶金。地產】4.6 億天價維修!係咪真貴?小業主點自保? ...

已有 900 次閱讀 2015-5-12 06:15 |個人分類:理財|關鍵詞:color 翻新 工程


維修費 4.6 億?!又出現天價維修!
報章報導...沙田穗禾苑業主立案法團向居民派發大廈維修意見書,要求居民三揀一,三個方案分別是...2.2 億、3 億及 4.6 億!還未包含地下大堂翻新等選擇性工程!係咪真係貴呢?

單位伙數多,過億好正常,最重要睇每戶挾幾錢!
今次被步睇又真係係貴咗啲,不過又唔算好誇張!

穗 禾苑是沙田區的老牌居屋屋苑,樓齡 35 年,共 9 座共 3,501 個單位,穗禾苑業主立案法團提出的三個維修方案,平均每戶挾 5.3 萬至 16.5 萬不等!貴唔貴呢?1% Anthony 在過去一年,有兩個物業要挾大維修,分別約 5 萬及 6 萬,以最低的方案比較,其實價錢差唔多,點解話初步睇貴咗啲呢?因為筆者兩個物業,都是單幢式的,都是廿多層高,每層五、六伙,合共約百多伙,理論上平均 每戶分擔的成本,應該比大型屋苑高,根據過往經驗,大約有七至八折。

睇完每戶挾幾錢,之後要睇做乜嘢項目!
維修項目越多,成本越高,睇完項目工程,真係貴!

根 據報章報導,除了搭棚、重鋪防水層、排水系統等必須工程,三個方案最大分別在於大廈外牆。(1)局部修葺,估價 2.2 億,每戶挾 5.3 萬;(2)局部修葺加上在原有紙皮石飾面全面髹漆,估價 3 億,每戶挾 7.3 萬;(3)全面打鑿及重新鋪砌外牆瓦面,估價 4.6 億元,每戶挾 11 至 16.5 萬,未包括地下大堂翻新等選擇性工程。
講真...睇埋內容就真係覺得貴!筆者其中一個單位的大維修工程剛剛完成,屬於方案(2)的級別,除了局部修葺還全面髹漆,最重要是包括大堂翻新、換電梯等工程,感覺煥然一新,後生咗十幾年,如果乜都冇都要挾 5.3 至 7.3 萬,仲要係大屋苑,真係貴!

有冇古惑?筆者不便評論,待住戶詳細了解!
市場上多唔多古惑情況?筆者聽過不少!

筆 者其中一個小屋苑單位,伙數約 1,000 伙,由於伙數多,又有商舖,管理費數目龐大,業主立案法團每年都會有很多盈餘,每隔一、兩年,就會巧立名目,花點錢,做點維修工程,做啲唔做啲,但求花點 錢,又不驚動住戶。例如每層樓的電梯大堂,都加一幅雲石牆,但係又唔做晒成條走廊喎,係咪古靈精怪?!有位戰友在鄰近屋苑有個單位,聽說業主立案法團,與 筆者的屋苑原來是同一班人,早年趁樓價便宜,在不同屋苑買了單位,然後競選立案法團,為人民服務,真有心!!朋友的屋苑曾經出現類似今次穗禾苑的情況,甚 至要取消工程合約、賠償。

遇到這種情況應如何處理?
甚麼情況下要大維修?買樓時如何評估維修費?
篇幅所限,留待講座再由法律專家跟大家分享~~

★ 1% 廣告時間 - 地產投資實戰。免費講座!★
講者:廿多年經驗,大行法律部負責人 Jackie Sir
題目:樓價升幅放緩,新盤浪接浪,有乜買賣策略?           僭建、凶宅、維修、租霸...買樓投資點可以唔識?   
   買賣、租賃陷阱大揭秘!
日期:14/5(四)7~10pm  
地點:佐敦
留位:65330710-Cola、60980107-Icy(歡迎 Whatsapp)

About ME...
Facebook 群組:投資兵團投資兵團遊樂團

第一桶金 Facebook:
www.facebook.com/anthony.wealth
第一桶金 Blog:http://anthony_chung_is.mysinablog.com

NEW!第一桶金信箱
如有關於物業的問題,歡迎到我的 Facebook,PM 給我!
1) 如果我識答,2) 如果不涉及太多課程內容,將盡量回覆


免責聲明:本文純粹筆者個人意見,沒有促銷物業意圖。本人盡力確保資料正確,但不保證完全無誤,讀者須親身求證,參閱相關資料及售樓說明書,若有任何損失本人概不負責。



我試過

我見過

我聽過

我買過

我用過

Like

評論 (0 個評論)

facelist 私人留言

你需要登入後才可以評論 登入 | 註冊