誠邀25位beautylife.hk會員試用GOONGBE宮中秘策嬰兒系列產品

 

 

我的中心
 
搜索

夢幻法式棉花糖之旅(≧∇≦)Espuma

熱度 1已有 154 次閱讀 2018-3-13 15:31 |個人分類:飲飲食食


今天是老公仔生日的大日子, 所以我準備了一浪接一浪的慶祝活動! 嘆番個high tea就係其中之一個重點環節!



既然是生日的日子, 當然不能夠去平常的茶餐廳啦! 今日我揀咗呢度, 嘆番個食得又睇得又影相呃like嘅下午茶!



之前在ig見到有人po出來,已經覺得好靚!Espuma的冬日棉花糖火鍋~


這個系列最窩心的是有鹹點和甜點甚至包括兩杯drink! 如果單單只有甜點可能我老公仔會冇咁鍾意, 有埋鹹點我就可以帶佢嚟食啦!


如果唔想飲兩杯茶咁dry,. 呢度仲有好多好夢幻同繽紛的選擇, 除咗花茶之外仲有個好似一舊雲咁嘅朱古力奶~


先來有牛油鬆餅配鮮忌廉及果醬, 可能因為個tea set製作需時, 所以會畀兩件牛油鬆餅頂住肚先(≧∇≦) 不過個牛油鬆餅好似一般水準, 牛油香唔夠而且鬆餅不太鬆。

餐飲可選配即磨咖啡、伯爵茶、綠茶、烏龍茶or紅茶。 我們一人揀咗一杯伯爵茶和紅茶, 茶香夠,味亦濃,亦夠大杯。


冬日棉花糖下午茶登場, 原來都唔係等咗好耐, 食完個牛油鬆餅就到啦, 時間啱啱好!



見到個棉花糖,啲童年回憶澎澎聲出返曬嚟!哈哈! 感覺好夢幻! 吸睛程度簡直滿分! 個人應為男朋友們應好應該帶女朋友們來這裏! 而且價格十分相宜, 連埋加一300蚊都不用, 在已經可以氹到女朋友歡天喜地, 同時又保得住個荷包裹下正呀嘛!


芝士火鍋或者朱古力火鍋就食得多, 紫米露火鍋都係第一次, 好有新鮮感! 而且雖然紫米露都算係甜品, 不過感覺上卡路里就和芝士或者朱古力爭好遠呀! 令人可以 放心吃(≧∇≦)


來呢度基本上野食不算好多, 但係我們影相又合照的時間勁長, 在這裏消磨一個下午簡直冇難度(≧∇≦)


咸點方面有:

炸雞格仔餅

八爪魚仙芒莎莎

迷你炸魚薯條筒

忌廉粟米肉碎脆卷

炸雞香脆, 配格仔餅正好解解膩; 個人最鍾意係八爪魚芒果莎莎, 口感清新而且又有啲煙韌, 陣陣芒果香亦都好吸引!


甜點就包括:

香脆窩夫

自家製藍天雲棉花糖

馬卡龍波板糖

三色粉圓香芋甜薯紫薯

鮮雜果


甜點樣樣都好吸引呀! 雖然已屆中女之齡,少女心的也我忍不住立刻心心眼中!

尤其那朵自家製藍天白雲雪棉花糖, 我發現灑點彩虹碎碎落去個樣仲靚!


馬卡龍波板糖就一如馬卡龍的特點啦,甜囉!不過口感煙煙韌韌都做得好法國feel,算唔錯。



三色粉圓香芋甜薯紫薯係不能錯過的,將他們放落個紫米煲就最fit架喇! 而且紫薯味道那粒真係好似食緊超甜紫心蕃薯咁薯!好味道!




我試過

我見過

我聽過

我買過

我用過
1

Like

剛表態過的朋友 (1 人)

發表評論 評論 (1 個評論)

回復 MR.MOON 2018-3-14 11:07
NICE

facelist 私人留言

你需要登入後才可以評論 登入 | 註冊