我的中心

搜索
1Beautylife HK 討論區 Beauty 修身 提子酵素
查看: 2891|回復: 9
go

提子酵素  

檸檬酵素成功左...心思思試一試提子酵素...

飲左檸檬酵素兩日覺得幾好...

瞓得好好...去廁所好好...

七月三日...第一日...

大半磅提子...拆提子...洗淨後抹乾水...

提子切半...有核去核...所以冇核提子較方便...

我買係普通冇核紅提...試左一粒...少少酸...

一個檸檬去皮切薄片...冰糖半包...

攪掂就可以開始啦...

記得記得...雙手要保持乾淨...

底先放提子...然後放檸檬...最後放冰糖...

一層一層上...最後一定係放冰糖...完全遮蓋檸檬面...

等等等...得左再見啦...

七月六日...第四日...

唔知點解提子酵素比檸檬酵素相差咁大...

第四日一粒冰糖都唔見...還有開始起泡泡...

我要開始攪攪啦...放多少少氣...減少酒的味道...

再見的時候相信是收成之時...
飲左四日檸檬酵素...去洗手間暢通無阻...

瞓得依然好好...一睡到天明...

除了飲了湯的那天...起過身去洗手間...

還有...可能初初唔習慣...覺得酒味重...

近兩天已經覺得啤酒味沒有了...容易入口啦...

我試過加利賓納溝稀...味道好似檸賓...

bbg1668最近的blog文

我都整左 . 出左 blog啦 ..
我now整緊奇異果呀 ~~~
tansilvia最近的blog文

nice

thanks for sharing

good !!

我又要試下先, 好似好好味咁. 但有小小唔明, 點解你話有酒既?

thanks for sharing

holly1234 發表於 2013-8-9 17:33
我又要試下先, 好似好好味咁. 但有小小唔明, 點解你話有酒既?

提子發酵咪有酒味, 紅酒都係發出黎

難唔難整, 我都想學

我同事教我整檸檬醋, 佢話都好飲喎
你需要登入後才可以回帖 登入 | 註冊

驗証程式 : 8 + 2 =