最新產品試用
  • 產品:
    保濕面霜 + 洗髮沐浴露
    保濕面霜 + 潤膚乳液
    保濕面霜 + 舒緩保濕乳
    名額:
    25名
    試用日期:
    04-01至17-01
    截止報名:
    24-01-2017  已截止
     
    立即登記
  • 產品:
    鮮維C高濃縮膠原深層補水面膜
    鮮維C高濃縮膠原亮白修護面膜
    鮮維C高濃縮膠原緊緻抗皺面膜
    名額:
    20名
    試用日期:
    28-12至03-01
    截止報名:
    21-01-2017  已截止
     
    立即登記
  • 產品:
    份子釘滋潤保濕急救精華乳 40ml
    份子釘滋潤保濕急救面霜 50ml
    份子釘滋潤保濕急救面膜 22g x 5pcs
    名額:
    20名
    試用日期:
    21-12至27-12
    截止報名:
    27-12-2017  已截止
     
    立即登記
  • 產品:
    魚子雙效修護乳液 150ml或魚子雙效修護面霜 50ml
    名額:
    20名
    試用日期:
    14-12至29-12
    截止報名:
    20-12-2017  已截止
     
    立即登記
 
 
 
Home > Blog > 脫髮年輕化!踏入20y要開始預防脫髮

脫髮年輕化!踏入20y要開始預防脫髮

脫髮問題愈來愈年輕化,無論係男係女,即使未步入中年已開始擔心會變成禿頭。與其擔心,倒不如由今日開始養成生髮活髮、預防脫髮嘅生活習慣!

 

1. 多吸收蛋白質缺乏蛋白質會減慢頭髮生長,甚至會導致脫髮,因此平時應多吃蛋、魚或雞肉等含有高蛋白質的食物。為減肥甚麼都戒食的要特別小心!

 

2. 少吃甜食過量攝取糖分,會影響頭髮組織生長,更會增加頭皮油脂分泌,導致毛孔堵塞,造成脫髮,因此高糖分飲品、食品應該少吃為妙。

 

3.微溫水洗頭過熱的水溫,會傷害頭皮,令頭髮毛鱗片打開,同樣易脫髮。建議影響髮絲的結構,令頭髮生長速度減慢。建議用微溫水洗頭,能足夠清潔頭髮油脂,又能保護頭皮健康,預防脫髮。

 

4.減少染燙染髮、電髮所用的化學物質,對頭皮的傷害非常大,會令頭皮提早老化,要預防脫髮,首先就是要避免經常染燙。

 

5.按摩頭皮應養成每日為頭皮打圈按摩的習慣,能刺激頭皮血液循環,令頭皮更健康,讓頭髮更順利地生長,減少脫髮危機。

 

 

唔想老咗無哂頭髮,而家開始好好預防脫髮啦!

 

 

#生髮#活髮#脫髮#地中海#女人脫髮#男人M字額#男人脫髮#頭髮太幼#生BB後脫髮#遺傳性脫髮#髮再生#脫髮原因#甩髮原因#脫髮先兆#M字額#頭油#頭瘡#植髮#織髮 #禿頭 #細胞因子微針活髮方案 #脫髮成因 #脫髮種類種類 #鬼剃頭 #oasishairspa #激活毛囊 #PhilipKingsley

好多人話25歲之後,肌膚開始老,其實你又有無諗過,頭髮都會衰老?Er…咁即係點呀?簡單d講,即係會有白髮出現,嚴重嘅仲會出現脫髮、掉髮、斷髮、髮絲變幼、髮量變少。所以,除咗皮膚之外,想頭髮健康都要諗下辦法呀!

生髮活髮隨意門: https://bit.ly/2DkWVEW

 

呢個係坊間盛傳可以針對性活髮生髮spa,主要針對頭髮無力、油脂、頭瘡、生髮、固髮、脫髮等問題,透過改善呢啲問題而防止脫髮。

 

>> 成個生髮活髮防脫髮spa約60分鐘

根據以上官網,呢個生髮活髮防脫髮spa可以有效生髮活髮防脫髮,令頭髮更豐厚濃密、髮質更強壯,抗脫髮功效達84%、頭髮濃密度增加達82%、髮絲強韌度增加達89%。

其實咪以為後生脫髮就唔關你事!

 

根據韓國一項調查研究,20歲以上之成人有87%都經歷過不同類型脫髮。90%以上脫髮屬於雄性脫髮,而且,一般在20歲開始出現徵兆,脫髮原因主要是由於早熟普遍,學習壓力較大,以及雄性激素引起脫髮。呢個時候係脫髮初期,前額髮際線漸漸段移,或者頭頂逐漸稀疏。剛開始程度較輕不易發覺,時間久了,脫髮癥狀會日漸明顯,如果持續一段時間,日常掉髮大於100根,則屬於脫髮,就需要去檢查。

 

25歲要開始預防脫髮



點解20y都會脫髮?因為好多時都係為咗造型,過度使用直髮夾、染髮、髮型用品、所以都會增加脫髮機率。為大家整理咗幾個Q&A,方便大家了解:

 

Q:經常戴帽會更易出現脫髮?

A:正常情況下並不會增加脫髮機率,不過,若所戴的帽子太緊則會勒住頭髮,如同綁紮過緊的馬尾辮子一樣,過緊的拉力會導致「牽引性脫髮」

 

Q:染髮會否影響頭髮生長?

A:一般情況下,染髮並不會導致脫髮或斷髮,因為色素只會接觸頭髮,就算一旦色素接觸到皮膚,亦只是有機會引致皮膚敏感(接觸性皮膚炎),這亦是染髮最常引致的問題,而一般的接觸性皮膚炎是不會引致脫髮的,只有情況十分嚴重時才有機會造成脫髮。

 

Q:使用直/曲髮夾會否增加脫髮機率?

A:一般電髮夾的使用原理是透過熱力為頭髮造型,但使用時須注意電髮夾的溫度,因當頭髮接觸高溫時,頭髮纖維是有可能被破壞或造成斷髮。不過,因為這種傷害並沒有傷及毛囊,因此不會引致脫髮。

 

Q:電髮會否增加脫髮可能?

A:在正常情況下,電髮是不會造成脫髮,但若電髮過程不當,便可能會傷及頭髮,從而增加斷髮的機會。

 

生髮活髮:後生細仔都要預防脫髮





 

 

 
 
COMMENT
 
×

修改

×

回覆

私人
 
RELATED TOPICS