最新產品試用
  • 產品:
    保濕面霜 + 洗髮沐浴露
    保濕面霜 + 潤膚乳液
    保濕面霜 + 舒緩保濕乳
    名額:
    25名
    試用日期:
    04-01至17-01
    截止報名:
    24-01-2017  已截止
     
    立即登記
  • 產品:
    鮮維C高濃縮膠原深層補水面膜
    鮮維C高濃縮膠原亮白修護面膜
    鮮維C高濃縮膠原緊緻抗皺面膜
    名額:
    20名
    試用日期:
    28-12至03-01
    截止報名:
    21-01-2017  已截止
     
    立即登記
  • 產品:
    份子釘滋潤保濕急救精華乳 40ml
    份子釘滋潤保濕急救面霜 50ml
    份子釘滋潤保濕急救面膜 22g x 5pcs
    名額:
    20名
    試用日期:
    21-12至27-12
    截止報名:
    27-12-2017  已截止
     
    立即登記
  • 產品:
    魚子雙效修護乳液 150ml或魚子雙效修護面霜 50ml
    名額:
    20名
    試用日期:
    14-12至29-12
    截止報名:
    20-12-2017  已截止
     
    立即登記
 
 
 
Home > Blog > Food > 魚蝦蟹“泰“滋味@有囍

魚蝦蟹“泰“滋味@有囍

朋友知道我越來越鍾意食泰國菜, 由知道這間泰國菜不錯吃, 便帶我來朝聖了!


來到這裏發現這間泰國菜館是比較中式的, 所以口味應該更適合香港人食, 有些菜色也選用比較特別的材料, 例如這裏很出名的麥皮蝦!


不過相對於麥皮蝦我還是比較喜歡食胡椒蝦, 二選一情況之下梗係食咗胡椒蝦先啦!

 


呢款星加坡胡椒蝦 Singapore Pepper Prawn 賣相都唔錯, 而且選用的蝦很大隻, 肉身非常肥美, 食落更加係爽實鮮甜肉質, 胡椒亦都夠曬出味, 而且特別之處是選用了日本大蔥做配菜, 這樣更能提起蝦的鮮味, 我朋友更加當蔬菜地全吃掉了! 還大讚ichiban!

 


原本食呢啲spicy food配生啤真係冇得頂! 原來這裏還有門神手工啤, 在這個炎炎的盛夏嘆番杯啤酒就最爽快㗎喇! 可惜我有少少感冒,唯有飲椰青啦!



食親泰國菜我都鍾意食軟殼蟹個喎 !呢度嘅黃金軟殻蟹 Soft Shell Crab in Salted Egg Yolk 好好味喎, 味道同平時食嘅好唔同, 原來係因為用鹹蛋黃包住嚟咋㗎!


 所以食落非常有鹹香, 而且炸到個皮脆卜卜,一咬落去鮮甜的蟹汁和着咸香直噴到咀裡,比普通炸好食太多太多了!



 


我之所以覺得這裏偏向中式, 因為這裏還有這款雞煲翅食,雞煲翅(可加花膠) Braised Sharks Fin Soup With Chicken, 這款魚翅也是這裏的名菜當然要試下啦!


以原隻鮮雞淆製, 精製出金黃色的 馥郁芳香的誘惑湯底, 每一啖都非常之濃郁, 每一啖都令人非常之享受!


魚翅方面都非常足料, 一大排又粗又大群的魚翅,魚翅吸收了濃雞湯底,變得非常滋味又夠彈牙!



除了主吃之外, 這裏的小食也不錯吃! 例如牛油雞翼和泰式串燒牛便是不錯的選擇!


牛油雞翼 Deep Fried Chicken Wings with Butter 炸到金黃色的雞皮香脆到不得之了! 輕輕一咬開不但止非常之感香牛油味, 鮮嫩的雞肉亦令人倍覺享受!


泰式串燒牛 Grilled Beef and Chicken Skewer in Thai Style 配特製沙嗲醬, 雖然是串燒烤, 仍然可以保持到牛肉鮮嫩可口! 滲透出陣陣的炭火香味格外好吃!


 

 
 
COMMENT
 
HO_RURU
 
NICE
MR.MOON
 
NICE
×

修改

×

回覆

私人
 
RELATED TOPICS