最新產品試用
  • 產品:
    魚子雙效修護乳液 150ml或魚子雙效修護面霜 50ml
    名額:
    20名
    試用日期:
    14-12至29-12
    截止報名:
    20-12-2017
     
    立即登記
  • 產品:
    水凝舒緩保濕精華露$300/30ML或水凝舒緩保濕面霜$324/50ML
    名額:
    20名
    試用日期:
    23-11至29-11
    截止報名:
    30-11-2017  已截止
     
    立即登記
  • 產品:
    Cleanser 100ml 及 Night Cream 40g 及 Toner 120ml
    名額:
    30名
    試用日期:
    18-10至24-10
    截止報名:
    12-11-2017  已截止
     
    立即登記
  • 產品:
    ItʼS SKIN花妍細胞鎖水活肌爽膚水 140ml或ItʼS SKIN花妍細胞鎖水活肌面霜 50ml
    名額:
    20名
    試用日期:
    31-08至06-09
    截止報名:
    13-09-2017  已截止
     
    立即登記
 
 
 
Home > Blog > Beauty > 《Trial》洗髮護髮天然無添加!日本銷量NO.1 天然植物護髮品牌 BOTANIST 保濕滋潤系列 ...

《Trial》洗髮護髮天然無添加!日本銷量NO.1 天然植物護髮品牌 BOTANIST 保濕滋潤系列 ...

Mag係頭髮一無染無電就會覺得悶爆的人。但係好多朋友都話,睇你的髮質又唔覺得咁差喔。

咁係因爲我選對了洗髮護髮的產品,要知道我的秀髮(?)已經被無數次的漂染、電髮摧殘,上次去韓國,更加被髮型師拒絕我電髮,可想而知我的髮質係幾damaged。

而本人最近愛用的就是BOTANIST黑蓋的保濕滋潤系列。
 
 
有留意開日本藥妝彩妝的朋友,一定知道BOTANIST植物學家這個天然植物護髮品牌。
 
就算唔知,都一定係IG、FB一定見過它的蹤影。這個白底黑字簡約包裝的BOTANIST,由上兩年開始一直瘋魔日本,@cosme、各大美容雜誌票選NO.1 的日本頭髮產品。
 
 
究竟呢個日本牌子的洗護系列有咩咁特別?!
 
原來BOTANIST是日本的天然品牌植物學家,它推出的天然護髮產品成分源自植物的原料,當中的核心產品洗護系列兼顧清潔功能和完美護髮,而且成分天然對地球環保,推出後受不少名人追捧,更陸續於美國、法國、香港發售。
 
BOTANIST洗護系列的洗髮水和護髮素成分大多源自天然植物,如椰子、大豆、甘草或牛油果等,不僅追求天然,更重點研究弱酸性肥皂成分以打造高效能的清潔功能和光滑效果。
除此之外,很多人時常忽略頭皮的保護及其新陳代謝的重要性,受到頭皮痕癢及頭屑問題的困擾。記得,有健康的頭皮,先有健康的頭髮!

BOTANIST洗護系列源於自然的肥皂成分與頭皮表面形成的脂肪膜一樣,都是由脂肪酸構成,具有滋潤、保護的作用,卻又不會過分清潔頭皮的角質層,可維持理想頭皮的新陳代謝,減少刺激頭皮,讓頭皮回到最原始健康的狀態。

在香港發售的BOTANIST有兩大系列:

- 黑蓋的保濕滋潤套裝(洗髮水:杏桃&茉莉花香 護髮素:蘋果&野莓香味)
- 白蓋的清爽順滑套裝(洗髮水:青蘋果&玫瑰花香 護髮素:蘋果&野莓香味)
 
當香港有得賣BOTANIST時, Mag真係開心到飛起,因爲終於唔洗大老遠係日本搬返香港啦~~~
 
價錢都算OK,HK$117/支(日本售價約HK$105),不過貴少少就可以慳水慳力。
 
我最愛的黑蓋的保濕滋潤系列(洗髮水:杏桃&茉莉花香 護髮素:蘋果&野莓香味),特點就係修復性強。

以植物性精華將受損的頭髮輕柔洗淨,撫平毛躁的同時還能深層修護,使秀髮變得保濕潤澤。
 
洗髮水:杏桃&茉莉花香


 
輕輕一搓,都搓到不少泡沫
 


 

護髮素:蘋果&野莓香味

比洗髮水硬身少少的膏狀,我大約按2pump,塗抹耳朵以下的頭髮


 
呢個就係用完之後,睇落去係咪超順滑呢?(利申:我無做/噴任何野,只係吹乾)
 

 
 
比你睇下髮尾Closeup

有圖有真相,無開叉唔乾
 
有無留意到 洗髮水:杏桃&茉莉花香 同 護髮素:蘋果&野莓香味 的香味係唔同架呢?

唔洗擔心兩種香味會crash或者聞落好濃好俗。

洗髮水:杏桃&茉莉花香是甜杏與茉莉花的清新香甜香氣,而護髮素則是帶有蘋果與莓果淡淡香甜的氣味,兩者加埋聞落依然很清新很香甜,雙重香氣沒有衝突反而令人聞得好舒服~~
 
BOTANIST的洗髮護髮系列,係我強烈私心推介的產品,有機會一定要試下。


以上。
 

 
 
COMMENT
 
MR.MOON
 
NICE
×

修改

×

回覆

私人
 
RELATED TOPICS