最新產品試用
  • 產品:
    Rucipello 牙膏
    名額:
    20名
    試用日期:
    24-05至02-06
    截止報名:
    17-05-2017  已截止
     
    立即登記
 
 
 
Home > Blog > Lifestyle > 一盅兩件之選 @紫荊閣

一盅兩件之選 @紫荊閣

適逢是假日, 去嘆返一盅兩件相信好多香港人都會做的吧!


 不過戒咗豬肉的我,已經比以前好少嘆茶了, 始終冇得食最愛的蝦餃燒賣,好像欠咗一啲嘢咁><


還好這裏的點心款式頗多, 所以縱然不吃豬肉的我,也還是有不少選擇~




古法馬拉糕是我很喜歡的糕點, 幾乎每次去茶樓都必定要食佢! 這裏的馬拉糕一個蒸籠成底上, 可說是大件夾抵食! 而且充滿蔗糖香卻不會過甜, 口感鬆軟如棉花般質地,真是好好食!



香煎蘿蔔糕個人覺得一般正常囉, 不過我自己就鍾意食煎得燶燶哋哪一種, 覺得咁樣先至夠香口, 呢度嘅整法太健康,有點像蒸的樣子,我就麻麻地受落~ 不過蘿蔔都幾多同埋爽口嘅。



咁多款最正斗的就是鮑汁炆鳳爪~ 不要小看他細細隻以為無肉食, 其實他每一隻腳指都好飽滿,脹卜卜的, 估計是初雞的腳仔, 而且炆煮嘅時間夠長, 輕輕一啜已經骨肉分離, 那種軟綿綿的膠原入口的感覺帶點黏糊糊的,就是我覺得最正個part了!



枝竹炆茄子都有驚喜,因為個汁夠濃郁,而那茄子和枝竹又能充分地吸收醬汁,所以食起來格外入味。

 


香煎素鵝是我近期愛上的一個菜式,以千層的鮮腐竹作素鵝,煎香兩面,使得外面口感帶脆而內裡軟綿綿的,是較健康又好食的小食前菜。


 

 
COMMENT
 
HO_RURU
 
YUMMY
MR.MOON
 
NICE
×

修改

×

回覆

私人
 
RELATED TOPICS