最新產品試用
  • 產品:
    保濕面霜 + 洗髮沐浴露
    保濕面霜 + 潤膚乳液
    保濕面霜 + 舒緩保濕乳
    名額:
    25名
    試用日期:
    04-01至17-01
    截止報名:
    24-01-2017  已截止
     
    立即登記
  • 產品:
    鮮維C高濃縮膠原深層補水面膜
    鮮維C高濃縮膠原亮白修護面膜
    鮮維C高濃縮膠原緊緻抗皺面膜
    名額:
    20名
    試用日期:
    28-12至03-01
    截止報名:
    21-01-2017  已截止
     
    立即登記
  • 產品:
    份子釘滋潤保濕急救精華乳 40ml
    份子釘滋潤保濕急救面霜 50ml
    份子釘滋潤保濕急救面膜 22g x 5pcs
    名額:
    20名
    試用日期:
    21-12至27-12
    截止報名:
    27-12-2017  已截止
     
    立即登記
  • 產品:
    魚子雙效修護乳液 150ml或魚子雙效修護面霜 50ml
    名額:
    20名
    試用日期:
    14-12至29-12
    截止報名:
    20-12-2017  已截止
     
    立即登記
 
 
 
Home > Blog > [請捐助] 香港群貓會 - 捲捲

[請捐助] 香港群貓會 - 捲捲

[請捐助] 香港群貓會 - 捲捲

message from:  http://www.facebook.com/#!/album.php?aid=177903&id=27387977553

彩園村, 你真的不能怪我, 稱你為虐貓之村。

2007年, 藍藍被斬去雙腳之後半個月, 我們找到被打碎盤骨的希希;
2010 年, FAITH被斬去手手之後一個月, 我們找到另一隻盤骨被打得粉碎的貓--捲捲。

捲捲, 並非常見的街貓, 是隻特別的美國捲耳貓,
不過, 名貴的血統不能救他免於被遺棄, 被虐待之苦。
流浪了五年的捲捲, 一直由彩園村的義工餵飼, 十日前突然失蹤, 上星期二, 被居民發現躺於彩湖樓樓下, 滿身鮮血, 下身被大群蒼蠅包圍著, 要多可怕, 有多可怕。

急忙送捲捲去 看獸醫, 初步診斷, 雙腳兩邊都有一個深及肌肉層的血洞, 可能是動物牙齒或利器所傷, 問題是動物牙齒應不止一個洞, 故疑為利器所傷, 但似是外傷, 捲捲留醫觀察。

經過七天觀察, 我們發現捲捲的情況很壞, 大小便失禁, 下半身癱瘓, 我們為安全起見, 將捲捲轉送到貓界養和--太平道獸醫診所治療。專科麥醫生發現, 捲捲的傷勢比我們想像中嚴重得多, 不只是那幾個深深的血洞, 還有看不見的內傷----左盤骨斷裂, 右盤骨粉碎, 加上脊骨移位---而這些, 已經是最初步的診斷, 要留院深切觀察, 看看內臟是否受到同樣的傷害。

捲捲將接受手術, 先接回斷了的盤骨, 再移走碎骨, 醫生揚言, 捲捲的一生都會不良於行, 如果, 他捱得過麻醉風險的話。

遊行, 遊過了, 靜坐, 坐過了, 我們, 究竟還可以做什麼?為了這些無家的, 被狂徒盯上的, 在暗裡被殘害著的可憐孩子。

輯兇的事情, 交給警方了, 舉報的事情, 留給居民了, 現在我們唯一能做的, 就是幫助捲捲渡過這次難關, 但第一次手術, 醫院說大概要預計約二萬元港幣, 還未計有需要, 但負擔不來的六千元磁力共振, 以及之後的住院費用、 物理治療、 以及輪椅安裝, 對香港群貓會來說的經濟來說, 這是一個很大的數目。 如果, 你願意向捲捲伸出援手, 請捐助香港群貓會, 註明"捐助捲捲", 要讓虐貓狂徒知道, 他懦弱的殘暴, 不會得逞。

捐款方法: ﹕捐款存入香港群貓會的銀行戶口: HSBC 640-030011-292。捐款HK$100或以上, 如需收據作退稅之用, 請把存款日期及銀碼電郵至info@catsocietyhk.org, 我們會儘快把收據依你指示寄上。

您所捐贈的每一分一毫,將會用 於捲捲手術費上,若給捲捲的捐款總額超過他所需要的費用,我們將把捐款餘額用作救助其他流浪貓隻。如有任何疑問,請隨時向我們查詢。
 

 
 
COMMENT
 
莉莉
 
斯喵: 係呀!我睇到o個陣真係好嬲呀!!!
哩d人真係等天收!!!!

正如o個日我係街同媽咪傾開香港有人捉街貓黎食..
之後前面個ar伯突然另轉面講左句"捉到就梗係食架啦&
個阿伯...無野呀...
斯斯
 
係呀!我睇到o個陣真係好嬲呀!!!
哩d人真係等天收!!!!

正如o個日我係街同媽咪傾開香港有人捉街貓黎食..
之後前面個ar伯突然另轉面講左句"捉到就梗係食架啦"

你話...真係好無奈...
hitti0803
 
謝謝分享
莉莉
 
Da Ragdoll: 好有機會係同一人所為, 名種唔代表啲咩....都難逃一劫
唔明d人諗咩...
莉莉
 
貓仙人: 就係蝦D小生命無還擊之力之馬,正獸渣(連人渣都不如)
行雷了~ 等天收...
Da Ragdoll
 
好有機會係同一人所為, 名種唔代表啲咩....都難逃一劫
貓仙人
 
莉莉: D 小生命都無做錯D 乜...點解要咁對佢地?!
就係蝦D小生命無還擊之力之馬,正獸渣(連人渣都不如)
莉莉
 
貓仙人: 唔係呀馬,不過我相信,人在做天在看架,凡事過得人過得自己致好,D衰人後尾個幾年都唔知會係邊到過
D 小生命都無做錯D 乜...點解要咁對佢地?!
貓仙人
 
莉莉: 有兇手都無用...好似有個女中學生~ 攞明KILL DOG, 都無事...香港政府...太過份...
唔係呀馬,不過我相信,人在做天在看架,凡事過得人過得自己致好,D衰人後尾個幾年都唔知會係邊到過
莉莉
 
貓仙人: 點解咁耐都捉唔到兇手嘅
有兇手都無用...好似有個女中學生~ 攞明KILL DOG, 都無事...香港政府...太過份...
貓仙人
 
點解咁耐都捉唔到兇手嘅
×

修改

×

回覆

私人
 
RELATED TOPICS