最新產品試用
  • 產品:
    ItʼS SKIN花妍細胞鎖水活肌爽膚水 140ml或ItʼS SKIN花妍細胞鎖水活肌面霜 50ml
    名額:
    20名
    試用日期:
    31-08至06-09
    截止報名:
    13-09-2017  已截止
     
    立即登記
  • 產品:
    JOY-IN 10000億K-1植物性乳酸菌
    名額:
    25名
    試用日期:
    07-07至16-07
    截止報名:
    29-06-2017  已截止
     
    立即登記
  • 產品:
    Rucipello 牙膏
    名額:
    20名
    試用日期:
    24-05至02-06
    截止報名:
    17-05-2017  已截止
     
    立即登記
 
 
 
Home > Blog > Relationship > 男女愛情觀大不同!曖昧,真的讓女生受盡委屈呢!只有女生才懂的感受! ...

男女愛情觀大不同!曖昧,真的讓女生受盡委屈呢!只有女生才懂的感受! ...

當年中小學生唱K必點既歌,楊丞琳《曖昧》。當中第一句歌詞,「曖昧讓人受盡委屈」,真係睇文字都好似有聲咁。咁深入民心,係因為佢HIT中每一個女仔都會懂既心情。

 

係曖昧既時候,若然撞到一個忽冷忽熱既對象,相信每個女仔都會好「心亂如麻」。但唔多唔少,「就算世界無童話」,都依然好想成為佢既「王紀」。

 

小編好似懶有詩意,食晒啲歌名咁,但其實男仔真係好令女仔猜唔透。究竟你係狗公?定係真心喜歡我?猜不透,猜不透。

 

 

1:曖昧期間的忽冷忽熱

 

男仔呢,係對你有意思/ 興趣/ 純好奇/ 純想撩,都應該會好主動咁搵你,不斷同你開新既話題啦,係咁「查你家宅」,想了解你多啲。但有時又勁衰已讀不回 or 等到第2日先再覆返你咁,搞到女仔都十五十六,唔知好無主動再帶起另一個話題好!

 

呢啲感覺,你明,我明。

 

 

2:明明好想約,但又怕醜唔敢開口

曖昧到踏出一步呢個關口都會有啲難誇過。最怕,就係你以為人地對你有意思,但其實佢可能淨係當你係friend。所以,明明好多時想約個lunch,想見下對方,但又好怕醜驚受傷地唔敢開口。

 

仲有一個情況,就係太擔心同怕事。係曖昧階段,其實相方都處於互相了解當中。女仔因為好奇想見面去了解對方多啲,想了解清楚先再考慮試唔試下一齊。之不過,又驚受約 or 約左佢出黎,就等於係「落搭」,約多幾次再唔一齊就實比人話係「娘娘」派「好人卡」同「收兵」。所以,最後咪又係....無左段姻緣囉!

 

3:知佢同其他女仔出街,特別不爽

人,唔多唔少都會有啲佔有慾既。有時loop到心儀對象成個instagram都係囡囡,又或者啲pose同gesture過份親暱,係女仔都呷醋啦。

但最worst既,係知佢同其他女仔出街,但明明嗰期佢好似想追你,同你曖昧緊嫁喎!點解仲要同其他女仔出街?唔通係漁翁撒網?? 

 

 

4:佢一啲親蜜既Skinship,都令你心癢癢

例如,好似摸狗仔個頭咁摸你頭 or 行路嗰陣唔覺意掂到你隻手咁。如果對方係你曖昧中既對象既話,呢個動作絕對能融化你,即刻冧晒。

 

 

5:對方一直無表示

係曖昧左一段時間,若然對方一路都無乜表示,就會諗 究竟我地係朋友定係男女朋友?呢個時候都真係好心煩氣燥,特別女仔唔想咁主動,就會一路等男仔開口。結果等下等下,就曬左好多時間。

 

-

-

 

係同異性曖昧既時候,相信大家都會遇到唔同既處境。就算當中幾辛苦幾多無奈也好,做女仔既,除左要識得愛自己之餘,如果真係對對方有意思既,不妨試下踏出一步啦!

 

 
 
COMMENT
 
×

修改

×

回覆

私人
 
RELATED TOPICS