最新產品試用
  • 產品:
    保濕面霜 + 洗髮沐浴露
    保濕面霜 + 潤膚乳液
    保濕面霜 + 舒緩保濕乳
    名額:
    25名
    試用日期:
    04-01至17-01
    截止報名:
    24-01-2017  已截止
     
    立即登記
  • 產品:
    鮮維C高濃縮膠原深層補水面膜
    鮮維C高濃縮膠原亮白修護面膜
    鮮維C高濃縮膠原緊緻抗皺面膜
    名額:
    20名
    試用日期:
    28-12至03-01
    截止報名:
    21-01-2017  已截止
     
    立即登記
  • 產品:
    份子釘滋潤保濕急救精華乳 40ml
    份子釘滋潤保濕急救面霜 50ml
    份子釘滋潤保濕急救面膜 22g x 5pcs
    名額:
    20名
    試用日期:
    21-12至27-12
    截止報名:
    27-12-2017  已截止
     
    立即登記
  • 產品:
    魚子雙效修護乳液 150ml或魚子雙效修護面霜 50ml
    名額:
    20名
    試用日期:
    14-12至29-12
    截止報名:
    20-12-2017  已截止
     
    立即登記
 
 
 
Home > Blog > 放下繁重腳步 走進玻璃屋

放下繁重腳步 走進玻璃屋

香港人工作繁忙, 食無定時, 今次難得跟朋友聚會, 不想在尖沙咀、旺角擠迫之餘又有用膳時間限制。短短時間到底是食飯好還是傾計好呢? 為了跟朋友暢談之餘, 也要享受美食, 就試一試港島區 IFC 4/F Glasshouse, 內進時候看到落地大玻璃, 名副其實玻璃屋。而且樓底相當高, 完全沒有壓迫感。



除了文字menu外, 也有平板menu, 色彩圖片往往比文字吸引, 相片拍得太靚太吸引, 選擇困難症開始出現, 幸好waitress提議不如先點飲品後點食物吧~



相片相當吸引, 好期待實物來臨~

飲品方面waitress 提議 BUTTERFLY RAINBOW ICE TEA 系列, 當中的Butterfly Pea Tea 蝶豆花茶對皮膚好及提高免疫力, 而且看到大部份檯也有點, 貪靚又愛色彩的我們豪不猶豫點了, 我的是mid night Gloria (主要有熱情果、西柚、青檸等等)。



點解有2杯飲品呢? 原來是將紫色的蝶豆花茶 (單飲沒有什麼味道) 倒在黃色的Grapefruit Passion


紫色加黃色, 係我最鐘意既顏色~

第一口感覺到熱情果及西柚的醒神甜酸味, 之後青檸味道慢慢走出來感覺好fresh! 別以為熱情果及西柚會很酸, 如果份量調較得好就沒問題。因為有冰飲到最後味道會太淡, 建議少冰!




蠔一向不太愛好, 不喜歡肥大肉厚充滿海水味的蠔。今次朋友想試下, 每人一隻都ok。


第一次食生蠔配上青檸汁, 第一口食落海水味不重 (有青檸味中和), 再少少類似辣椒粉伴埋一齊食, 上面有一粒粒魚子完全沒有腥味, 像食西米一樣, 的確有點驚喜, 想食多一隻!



健康選擇當然不少得沙律, 配上炸溏心蛋及珍寶軟殼蟹, 絕對不會單調。



首先用刀切開中間的溏心蛋, 讓蛋黃流出來跟其他配菜拌好, 羅馬生菜好新鮮, 配上蛋汁及沙律醬好夾, 而珍寶軟殼蟹的炸皮不會太厚。沙律清新感覺中和了炸物軟殼蟹, 有互相平衡作用。



這天穿的湖水綠跟杯飲品好襯, 呢個角度影晒幾款美食, 那一款美食是我再推介呢?



當炸薯條遇上黑松露醬, 原來好有化學作用, 就係食唔停口。帶有鹽味炸薯條沾上黑松露醬, 帶點黑松露香味, 也有少少酸酸地開胃。最重要食物即點即整, 夠熱夠脆, 而且食物點後很快一齊上檯, 還可以跟朋友來個合照。



黑松露醬調得剛好, 不會太稀身。薯條不再是跟茄汁一對了



晚餐最後怎少得甜品, 就算食得多飽, 總有第2個胃食甜點才是一餐完美句號。這個是香蕉咖啡布丁, 其實是將rum油倒在香蕉布丁上燒一陣 (視覺效果一流), 然後再倒咖啡。首先嗅到咖啡香味, 再來一口香蕉咖啡布丁, 香蕉是很熟很有香蕉味, 布丁亦都很滑, 這一份creme brule大約8個湯匙左右, 其實我一個人都可以食得完, 不過少食多滋味呢...



跟朋友暢談整整2小時, 由緊張心情變得輕鬆, 走出門口又要努力新一天的工作。希望下次能在下午時間用餐, 在落地大玻璃仰望藍天白雲又何其寫意呢! 



 

 
 
COMMENT
 
慧美╚╗
 
好有情調
MR.MOON
 
氣氛同食物幾好喎
×

修改

×

回覆

私人
 
RELATED TOPICS